Slovensko je pre investorov stále vhodným podnikateľským prostredím

26.03.2013 Bratislava

Bratislava 26. marca (TASR) - Napriek nepriaznivým legislatívnym zmenám je podľa investorov Slovensko stále krajinou s vhodným podnikateľským prostredím a pre zahraničné firmy zostáva atraktívnym trhom. Preto by väčšina zahraničných spoločností, až 81 %, svoje investície na Slovensku aj v súčasných podmienkach zopakovala.

Zahraniční investori v SR konštatujú, že Slovensko opäť pevne zovrela kríza. Podľa prieskumu väčšina zo 187 oslovených európskych zahraničných firiem očakáva v roku 2013 horší hospodársky vývoj v porovnaní s minulým rokom. Reformy v daňovom a pracovnom práve zreteľne znížili atraktivitu lokality.

O výsledkoch prieskumu informovali dnes v Bratislave predstavitelia Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory spoločne s predstaviteľmi ďalších komôr pôsobiacich v SR.

Súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku hodnotí len necelých 11 % opýtaných podnikov ako dobrú, ešte nižší počet očakáva zlepšenie v ďalšom priebehu roka. Očakávania vo vzťahu k vlastným spoločnostiam sú pritom oveľa optimistickejšie. Až 31 % spoločností ráta v tomto roku s lepšími obchodmi, zatiaľ čo len 23 % z nich počíta so zhoršením situácie. Približne každý štvrtý podnik by chcel napriek všeobecnej skepse navýšiť investície aj počet zamestnancov.

Problémom je ťažká odbytová situácia na svetových trhoch

Prieskum ukázal, že ťažká odbytová situácia na svetových trhoch sa odzrkadľuje aj na perspektívach rastu zahraničných investorov v SR. Hoci mnoho spoločností znížilo v porovnaní s predchádzajúcim rokom svoje očakávania, nebudú mať tieto významné dôsledky na zamestnanosť. Takmer 80 % by chcelo napriek ťažkej situácii pracovné sily udržať alebo aj rozšíriť.

Atraktivita lokality Slovenska sa podľa oslovených investorov vyznačuje najmä členstvom v EÚ, ochotnými a produktívnymi pracovnými silami pracujúcimi za relatívne nízke náklady, ako aj dostupnosťou a kvalitou lokálnych dodávateľov.

Mnohí investori hodnotia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi pracovné náklady menej pozitívne. Zjednotenie maximálneho vymeriavacieho základu v sociálnom zabezpečení navýšilo pracovné náklady práve tých firiem, ktoré zamestnávajú množstvo vysokokvalifikovaných pracovníkov. Navyše, od nového roka nadobudla platnosť novela Zákonníka práce.

Investori hodnotia kriticky zrušenie rovnej dane

Zvlášť kriticky hodnotia spoločnosti zrušenie rovnej dane a zvýšenie dane právnických osôb. Daňový systém, ako aj daňové zaťaženie sa pre investorov z pôvodného pozitívneho lokálneho faktora zmenil na negatívny.

Prvýkrát hodnotili účastníci v prieskume Slovenskú republiku ako nie najatraktívnejšiu destináciu v strednej a východnej Európe. Klesla na druhé miesto po Českej republike.
 

Vyberte región